Letos si za povinné ručení připlatíme. Ceny náhradních dílů a prací v autoservisech šly totiž za poslední rok nahoru až o 30 %. Důvodem je nejen doznívající pandemie nemoci covid-19, ale také situace na Ukrajině a s ní související zdražování energií, materiálu a lidské práce.

Freizeit

Ačkoli došlo k tak rapidnímu nárůstu cen, pojišťovny zdražily povinné ručení u stávajících smluv v průměru o šest až sedm procent. Nejvíce se zdražení cen povinného ručení projevuje u rizikových skupin klientů. Mezi ně patří převážně mladí řidiči a ti, kteří často bourají.

Na nové podmínky nemusíte přistoupit

Pokud vám přijde od pojišťovny dopis s vyšším pojistným, nemusíte na nové podmínky přistoupit. Smlouvu můžete vypovědět a uzavřít novou. Paradoxně se při sjednání nové smlouvy můžete dostat na nižší pojistné, než jste platili původně. Není důvod, proč platit někomu o mnoho více, než je nezbytné.

Je však dobré si uvědomit, že nejlevnější povinné ručení se automaticky nerovná nejvýhodnější nabídce. Vždy je nutné prostudovat nejen rozsah pojistné ochrany, ale také limity pojistného plnění a připojištění, aby nedocházelo k podpojištění, ke krácení plnění nebo dokonce k úplnému odmítnutí. Zkrátka šetřit na kvalitní pojistce se většinou opravdu nevyplácí.

Housing price rising up, real estate or property growth concept, businessman running on rising green graph on house roof.

Blog

Stagnace cen bytů je u konce, čeká nás růst

Období stagnace cen na českém realitním trhu je u konce, jak dokládá prudký nárůst poptávky po nových bytech v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku. S prodejem přibližně 1600 bytů, což představuje nárůst o 23 % oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 146 % ve srovnání s loňským rokem, se trh rychle vzpamatovává. Tento vzestup je podpořen snížením úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték, i když průměrná nabídková sazba hypoték zůstává nad úrokovou sazbou České národní banky.

Číst více
Freizeit

Blog

Cestovní pojištění: Základní ochrana pro každého cestovatele

Cestování je dobrodružstvím plným nečekaných zvratů. Ať už plánujete dovolenou za hranicemi nebo jen krátký výlet do sousedního města, může se stát, že se ocitnete v situaci, kterou jste nečekali. A právě zde vstupuje do hry cestovní pojištění.

Číst více
Pensionäre

Dlouhověkost

Doplňkové penzijní spoření a blížící se termín druhé změny

Tvorba rezervy na penzi je klíčovým finančním cílem, který od samotného počátku vyžaduje správná rozhodnutí. Letošní rok 2024 je rokem velkých změn v oblasti penzijních produktů. Od 1. ledna již většina novinek platí, ale od 1. července se chystají další.

Číst více
SL_Interview_Ulrich_Walter_cover

Blog

Ulrich Walter: «Nevědomost produkuje strach»

Německý fyzik a bývalý vědecký astronaut Prof. Dr. Ulrich Walter se od své vesmírné mise snaží přiblížit robotiku a umělou inteligenci široké veřejnosti. V tomto rozhovoru nám prozradí, kolik inteligence má umělá inteligence a jestli mohou roboti schválně, tedy vědomě lhát. Dozvíte se také, jak může servisní robotika usnadnit nezávislý život ve stáří.

Číst více
Vývoj cen nemovitostí

Blog

Prodáváte nemovitost? Zvolte realitku a výhradní zastoupení. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Prodej či nákup nemovitosti představuje jednu z nejvýznamnějších životních událostí, která je často spojena s emocemi a rizikem chyby v důsledku nedostatku zkušeností. Proto je nezbytné vyhledat profesionála z oblasti realit, který vás celým procesem provede a bude navigovat správným směrem.

Číst více
Vaisova rozhovor

Blog

Monika Vaisová

Monika Vaisová pochází ze Slovenska. Má ekonomické vzdělání, vystudovala VŠE v Praze obor finance. V roce 2022 získala titul Master of Financial Planing na VŠFS. Má za sebou bohaté zkušenosti v korporátním prostředí bank. Pojďme tedy nahlédnout pod pokličku a zeptat se na detaily z jejího osobního i pracovního života.

Číst více