Léto je období plné radosti, cestování a zaslouženého odpočinku. Avšak i během těchto bezstarostných dnů nás mohou překvapit nečekané události, které mohou mít vážné následky pro náš majetek a finanční stabilitu. Povodně, požáry, krádeže a rizikové aktivity na dovolené představují reálná rizika, která bychom neměli podceňovat.

Povodně

povoden

Záplavy v Evropě znovu upozorňují na důležitost pojištění proti živelným pohromám. Povodně mohou způsobit značné škody na majetku a infrastruktuře, což zdůrazňuje potřebu adekvátního pojištění. Majitelé nemovitostí by měli zkontrolovat své pojistné smlouvy, aby se ujistili, že jsou kryti proti povodním. Pojištění může poskytnout finanční ochranu a pomoc při obnově po katastrofě, což je zásadní pro rychlé a efektivní
zotavení po záplavách. Povodňové mapy a záplavová území jsou klíčové pro určení výše pojistného. V některých oblastech může být pojištění dražší nebo může být vaše nemovitost nepojistitelná.

Požáry

pozary

V prvním pololetí letošního roku došlo hned k několika významným požárům. V květnu shořely skladovací haly na Kladně a škoda se vyšplhala na téměř 50 milionů korun. Tentýž měsíc museli hasiči likvidovat požár v Karlových Varech, tady se odhadovaná škoda vyšplhala na 15 milionů korun. Varovné signály přichází z celé republiky.  Mějte na paměti, že je potřebné chránit svůj majetek i proti požárům, aby nedocházelo k finančním ztrátám, které mohou mít nepříznivý vliv na budoucnost.

Krádeže

S rostoucím počtem krádeží a vznikem organizovaných gangů, které se zaměřují na vykrádání domácností, je ochrana vašeho domova důležitější než kdy dříve. Nedávný případ šestičlenné skupiny, která po několik let vykrádala domy v Praze a okolí, ukazuje, jak závažná situace může být. Je také dobře být obezřetní se sdílením fotografií z dovolené na sociálních sítích. Zloději se rozmáhají i tady. Lepší je zveřejnit fotky až po návratu. Abyste předešli finančním ztrátám a pocitu nejistoty, je nezbytné mít adekvátní pojištění domácnosti. Ujistěte se, že nejste podpojištěni a že vaše pojištění pokrývá všechna rizika, kterým můžete čelit.

Cestování

Letní dovolené jsou často spojeny s aktivním odpočinkem a rizikovými sporty. Pokud plánujete takovou dovolenou, je dobré myslet na to při sjednávání pojištění. Zkontrolujte si, jestli vámi zvolené pojištění tato rizika pokrývá. Nezapomeňte, že na dovolené můžete nechtěně způsobit škodu na majetku nebo zdraví jiných osob. V takových případech je užitečné mít sjednané pojištění odpovědnosti. Zvažte také „pojistku na blbost", která kryje škody způsobené nedbalostí či nešikovností.

Odpovědnost

Pojištění odpovědnosti je nejčastěji součástí pojištění domácnosti. Takové pojištění se hodí vždycky. Naši konzultanti jsou připraveni pro vás vybrat odpovídající pojistku či rozšíření pojištění domácnosti pro vaši rodinu. Zároveň je žádoucí zkontrolovat pojistné limity na pojištění domácnosti, případně nemovitosti.

Pokud jste své pojistky delší dobu neaktualizovali, nejspíš neodpovídají současným podmínkám a cenám. Bez pravidelné aktualizace pojistných smluv riskujete podpojištění, což může mít velmi vážné následky. Pokud je  nemovitost pojištěna na nižší cenu, než jaká je její aktuální hodnota, pojišťovna v případě neštěstí neuhradí celou škodu a pojistné plnění zkrátí. Zanedbání aktualizace pojistek tak může vést k existenčním problémům. Před uzavřením jakéhokoliv pojištění je důležité projít detailně všechny podmínky a krytí škod. 

V případě, že si nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat, pomůžeme vám vybrat nejvhodnější pojištění. Pomáháme vám žít život podle vlastních přestav a předcházet nečekaným událostem v podobě nepříjemných překvapení. 

 

Potřebujete poradit?

Prověříme aktuálnost vašich pojistných smluv.