Období stagnace cen na českém realitním trhu je u konce, jak dokládá prudký nárůst poptávky po nových bytech v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku. S prodejem přibližně 1600 bytů, což představuje nárůst o 23 % oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 146 % ve srovnání s loňským rokem, se trh rychle vzpamatovává. Tento vzestup je podpořen snížením úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték, i když průměrná nabídková sazba hypoték zůstává nad úrokovou sazbou České národní banky.

V prvním čtvrtletí tohoto roku došlo na pražském trhu s novými byty k výraznému nárůstu poptávky. Prodalo se přibližně 1600 bytů, což je o 23 % více než v předchozím čtvrtletí a o 146 % více ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Tento trend je zejména důsledkem snížení úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu klesla na začátku května na hodnotu 5,52 % p. a. To je sice nejnižší sazba od května roku 2022, ale nepatrným snížením hlavní úrokové sazby České národní banky, která klesla o 0,5 procentního bodu na 5,25 %, se průměrná sazba hypoték dostala nad sazbu ČNB. Nabídka nových bytů sice mírně poklesla, ale ceny zůstaly téměř stejné, což naznačuje stabilizaci trhu na úrovni před pandemií. Vyplývá to z aktuální tržní analýzy developerských společností Central Group, Skanska a Trigema.

Aktuální nabídková cena za metr čtverečný

Ceny nových bytů v Praze zůstaly v posledním čtvrtletí stabilní, průměrná prodejní cena dosáhla 142 073 Kč za m2 a nabídková cena byla 152 644 Kč za m2. I přes snížení DPH u bytů do 120 m2 došlo pouze k mírnému růstu cen. Nejlevnější nové byty jsou na Praze 9 s průměrnou cenou 139 614 Kč za m2, kde je současně největší výběr. Ceny starších bytů v Praze dosáhly na 125 000 (navrhuji tisíce v číslech, jako ceny za metr výše) korun za m2, což představuje meziroční nárůst o 11 %. Naopak ceny rodinných domů v Praze po skokovém nárůstu v minulém kvartálu nyní mírně klesly, ale stále vykazují růst o 14 % oproti předchozímu roku.

Ve Středočeském kraji byl zaznamenán posun poptávky z bytů na rodinné domy s rekordní cenou 68 900 Kč za m2. V Brně a jeho okolí mezikvartálně ceny bytů vzrostly o 10 %, ačkoliv jsou stále pod rekordem z jara 2022, zatímco ceny rodinných domů zde dosáhly nového maxima s nárůstem o 25 %.

Porovnání cen bytů a domů v krajích ČR

Porovnání cen bytů a domů v krajích ČR
Porovnání cen bytů a domů v krajích ČR

Nabídka nových bytů v Praze poklesla 

V Praze klesla na konci prvního čtvrtletí nabídka nových bytů na 5 400. To je o 100 bytů méně, než byla nabídka v posledním čtvrtletí roku 2023. Tento pokles je dán zvýšenou poptávkou a problémy ve stavebnictví, jako jsou vysoké ceny stavebních materiálů a drahé úvěrové financování, což zpomaluje zahájení nových projektů. Klesající nabídku dále ovlivňuje transformace projektů na nájemní bydlení a pomalé povolovací procesy. Za první dva měsíce roku bylo povoleno pouze 1025 bytů, o třetinu méně než před rokem, a nadcházející stavební zákon zatím nepřináší naději na zlepšení situace.

Dosáhnou Češi na pořízení vlastního bydlení?

Češi potřebují k pořízení nového standardního bytu o výměře 70 m2 ekvivalent 13,3 hrubých ročních průměrných platů. Vyplynulo to z Deloitte Property Indexu 2023, který porovnává ceny nových bytů a trendy na rezidenčních trzích ve 27 zemích Evropy. Situace není pro Čechy nijak příznivá, protože stojí na předposledním místě v žebříčku dostupnosti vlastního bydlení. Ještě hůře jsou na tom na Slovensku. Nejsložitější je situace v Praze, kde je potřeba k pořízení vlastního bydlení ekvivalent 14,2 hrubých ročních průměrných platů. Vůbec nejdražším městem pro pořízení vlastního bydlení je Amsterdam, těsně za ním je pak Bratislava. Praha je na třetí příčce.

Potřebujete poradit s nákupem nebo prodejem nemovitosti? Jsme zde pro vás.