Dovolená přináší především odpočinek a zábavu. Ať máte raději pobyt na pláži u moře, nebo dobrodružné výpravy do hor či hlubin moří za žraloky, nezapomínejte na vhodné pojištění. A nejen na cestovní. To je pouze základ. Důležité – a to nejen při letních cestách – je i kvalitní pojištění odpovědnosti a s ním ruku v ruce jdoucí pojištění domácnosti. Letošní léto byste tak měli využít nejen k odpočinku, ale i revizi svého pojištění domácnosti a ověření, o kolik se zvýšila cena vaší nemovitosti.

Odpovídáme za své činy

A to nejen za vědomé, ale i za to, co způsobíme z nedbalosti či shodou nešťastných náhod. Na dovolené se dostáváme do nového a často neznámého prostředí a s tím se zvyšuje i pravděpodobnost poškození cizích věcí, či dokonce ohrožení zdraví druhých. A pokud způsobíme jakoukoli škodu, musíme ji nahradit.

"Lidé si často neuvědomují, jak vysokou škodu dokážou způsobit. Při pouhé srážce cyklistů mohou
jít v případě trvalých následků úrazu náklady i do milionů korun," říká Karel Šulc, místo předseda představenstva Fincentrum & Swiss Life Select. Řešení přitom může být poměrně levné. Pojištění odpovědnosti pro celou rodinu v řádu milionů korun stojí kolem tisícikoruny ročně. A kupříkladu limit 50 mil. Kč vyjde přibližně na dvojnásobek, tedy asi na dvě tisícovky za rok.

„Častou otázkou od klientů bývá, jestli vysoké limity pojištění odpovědnosti v občanském životě
nejsou zbytečné. Vždyť šance, že způsobí škodu v řádu desítek milionů korun, je minimální. Jenže o tom to právě je. Tím, že je pravděpodobnost vzniku vysoké škody minimální, jsou vysoké limity poměrně levné,“ vysvětluje Karel Šulc.Pojištění odpovědnosti kryje škody i při sportování. A takový cyklista sice nemůže způsobit řetězovou dopravní nehodu na dálnici D1, ale na desítky milionů korun způsobená havárie může přijít i jinde. Je-li cyklista viníkem dopravní nehody, jdou veškeré účty z ní na jeho bedra.

Pojištění odpovědnosti: samostatně, nebo v „balíku“?

Pojišťovny nabízejí pojištění odpovědnosti jako samostatný produkt i jako připojištění k dalším pojistkám. Nejčastěji se prodává v rámci pojištění domácnosti, ale bývá též součástí cestovního pojištění.

Samostatné pojistky zpravidla mívají možnost vyšších pojistných limitů, a poskytují tak vyšší pojistnou ochranu. Pojištění, které je součástí jiných produktů, má také své výhody. V rámci cestovního
pojištění kupříkladu kryje škody způsobené v destinaci, pro které je sjednáno samotné cestovní
pojištění.

Pokud nemá domácnost sjednané pojištění odpovědnosti jako samostatnou pojistku, mělo by být
přidáno jako připojištění k pojištění domácnosti. 

Pozor na územní platnost

Pojištění odpovědnosti nemusí krýt vždy. Rozhoduje přitom především územní platnost pojištění. Některé pojistky ji přitom omezují pouze na Českou republiku, a tak při překročení státní hranice přestává škody krýt. Mnohem častější je územní platnost v celé Evropské unii, Evropském hospodářském prostoru či Evropě, v některých případech může být krytí rozšířeno i na další země.

Při cestách mimo Evropu je zpravidla potřeba sjednat si pojištění odpovědnosti spolu s cestovním pojištěním. Jeho pojistné limity se ale zpravidla pohybují pouze v řádu jednotek milionů korun.

Pojišťovny uplatňují i v pojištění odpovědnosti v občanském životě základní sadu výluk, které jsou i u dalších pojistek standardem – válečné události, terorismus a jaderné záření. Nejsou ale zdaleka jediné. Vyloučena bývá odpovědnost za škody, které jsou více pravděpodobné a dosahují vyšších částek. Jimi jsou zejména dopravní prostředky jako motorová vozidla, lodě či letadla. Stejně tak bývají vyloučeny profesionální sporty či rizikové sporty. A pojištění se také nevztahuje na škody způsobené osobám blízkým.

Samozřejmostí je, že se pojištění nevztahuje na podnikatelskou činnost či na škody zaměstnance vůči zaměstnavateli. Tomuto účelu slouží jiná pojištění.

Safety and life insurance concept - six hands assembling a colourful umbrella sheltering many people icons drawn on white papers.

A pojištění domácnosti… už jste ho aktualizovali?
Abyste mohli žít život podle svých představ, je potřeba mít dobrou pojistnou ochranu pro nenadálé události. Vysoká inflace přitom zdražila prakticky vše. Jestli jste ještě své pojistky neaktualizovali, nejspíš neodpovídají současným podmínkám a cenám.

Ceny nemovitostí raketově rostou

Ceny nemovitostí v uplynulých několika letech neúprosně rostou. Jen od začátku roku 2020 do konce roku 2021 stouply dle Českého statistického úřadu ceny starších bytů v průměru o 37 procent a u novostaveb o 39 procent. V některých oblastech byl přitom jejich růst dokonce ještě rychlejší.

S růstem cen by ovšem mělo být navýšeno i pojištění nemovitosti. „Nejde přitom jenom o růst samotné hodnoty nemovitosti, ale i cen materiálů a stavebních prací. Pokud je nemovitost pojištěná na nižší cenu, než jaká je její hodnota, pojišťovna v případě neštěstí neuhradí celou škodu a pojistné plnění zkrátí. Je proto dobré vědět i to, jaká je nyní cena vaší nemovitosti – k tomu můžete využít náš online nástroj Hodnota bydlení,“ varuje Karel Šulc a dodává: „Neváhejte a co nejdříve zkontaktujte svého finančního poradce.“
 

2024_bourky

Bezstarostné léto: Jak se správně pojistit proti riziku

Léto je období plné radosti, cestování a zaslouženého odpočinku. Avšak i během těchto bezstarostných dnů nás mohou překvapit nečekané události, které mohou mít vážné následky pro náš majetek a finanční stabilitu. Povodně, požáry, krádeže a rizikové aktivity na dovolené představují reálná rizika, která bychom neměli podceňovat.

Číst více
SIAF_SCHULZ_020

Blog

Konzervativní odhad: lidé narození dnes se dožijí 100 let

Výzkumníci jsou ve shodě: technologický pokrok revolučně mění medicínu a významně prodlužuje lidský život. V tomto rozhovoru novinář a autor Thomas Schulz vysvětluje roli velkých technologických společností, co znamená delší život pro plánování důchodu a zda je nesmrtelnost víc než pouhý myšlenkový experiment.

Číst více
Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ.

Mladá generace

Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvětlují mladým lidem, jak funguje svět financí. Jak to, že zakotvili právě ve výuce tohoto předmětu? Jak naučit šestnáctileté děti samostatně se rozhodovat v oblasti financí? A jak motivovat školáky ke spoření na důchod?

Číst více
Housing price rising up, real estate or property growth concept, businessman running on rising green graph on house roof.

Blog

Stagnace cen bytů je u konce, čeká nás růst

Období stagnace cen na českém realitním trhu je u konce, jak dokládá prudký nárůst poptávky po nových bytech v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku. S prodejem přibližně 1600 bytů, což představuje nárůst o 23 % oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 146 % ve srovnání s loňským rokem, se trh rychle vzpamatovává. Tento vzestup je podpořen snížením úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték, i když průměrná nabídková sazba hypoték zůstává nad úrokovou sazbou České národní banky.

Číst více
Freizeit

Blog

Cestovní pojištění: Základní ochrana pro každého cestovatele

Cestování je dobrodružstvím plným nečekaných zvratů. Ať už plánujete dovolenou za hranicemi nebo jen krátký výlet do sousedního města, může se stát, že se ocitnete v situaci, kterou jste nečekali. A právě zde vstupuje do hry cestovní pojištění.

Číst více
Pensionäre

Dlouhověkost

Doplňkové penzijní spoření a blížící se termín druhé změny

Tvorba rezervy na penzi je klíčovým finančním cílem, který od samotného počátku vyžaduje správná rozhodnutí. Letošní rok 2024 je rokem velkých změn v oblasti penzijních produktů. Od 1. ledna již většina novinek platí, ale od 1. července se chystají další.

Číst více