Česká národní banka provedla 8. února na svém měnovém politickém zasedání další krok směrem k uvolnění monetární politiky. Snížila všechny tři základní úrokové sazby, což zahrnuje i pro veřejnost klíčovou repo sazbu, a to na 6,25 %. Toto již druhé snížení sazeb v řadě přichází jako reakce na novou makroekonomickou prognózu, která očekává pokles inflace směrem k inflačnímu cíli.

SL_Work_02_JB9A7276

ČNB snížila repo sazbu o 0,5 p. b. na základě nových ekonomických odhadů. Inflace zůstává odhadována na úrovni 2,6 %, avšak očekávaný růst ekonomiky byl revidován dolů z původních 1,2 % na 0,6 %. Tento krok naznačuje jen mírné oživení hospodářství, s větším růstem se počítá až v roce 2025.

Reakce trhů na toto rozhodnutí ČNB byla předvídatelná. Česká koruna oslabila vůči hlavním světovým měnám, čímž začíná být patrné snižování úrokových rozdílů, které v minulosti přispívaly k silné koruně díky relativně vyšším sazbám v České republice ve srovnání s EU a USA.

Vzhledem k této politice uvolňování můžeme očekávat pokračování trendu snižování úrokových sazeb v budoucnosti. Repo sazba by se do konce roku 2024 mohla pohybovat mezi 5 % až 4,5 %. Tento vývoj by mohl povzbudit českou ekonomiku, zejména prostřednictvím oživení na realitním trhu, který v minulém roce stagnoval.

Pokles úrokových sazeb by mohl vést k nižším hypotečním úrokům, což by mohlo zvýšit poptávku po hypotékách a tím i po nemovitostech. To by však mohlo způsobit růst cen nemovitostí, což by mohlo být negativní pro kupující.

Celkově lze říci, že rozhodnutí ČNB o snížení úrokových sazeb má potenciál ovlivnit různé oblasti ekonomiky včetně trhu s nemovitostmi. Je však důležité sledovat další vývoj a reakce trhu na tato opatření.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

2024_bourky

Bezstarostné léto: Jak se správně pojistit proti riziku

Léto je období plné radosti, cestování a zaslouženého odpočinku. Avšak i během těchto bezstarostných dnů nás mohou překvapit nečekané události, které mohou mít vážné následky pro náš majetek a finanční stabilitu. Povodně, požáry, krádeže a rizikové aktivity na dovolené představují reálná rizika, která bychom neměli podceňovat.

Číst více
SIAF_SCHULZ_020

Blog

Konzervativní odhad: lidé narození dnes se dožijí 100 let

Výzkumníci jsou ve shodě: technologický pokrok revolučně mění medicínu a významně prodlužuje lidský život. V tomto rozhovoru novinář a autor Thomas Schulz vysvětluje roli velkých technologických společností, co znamená delší život pro plánování důchodu a zda je nesmrtelnost víc než pouhý myšlenkový experiment.

Číst více
Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ.

Mladá generace

Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvětlují mladým lidem, jak funguje svět financí. Jak to, že zakotvili právě ve výuce tohoto předmětu? Jak naučit šestnáctileté děti samostatně se rozhodovat v oblasti financí? A jak motivovat školáky ke spoření na důchod?

Číst více