Česká národní banka provedla 8. února na svém měnovém politickém zasedání další krok směrem k uvolnění monetární politiky. Snížila všechny tři základní úrokové sazby, což zahrnuje i pro veřejnost klíčovou repo sazbu, a to na 6,25 %. Toto již druhé snížení sazeb v řadě přichází jako reakce na novou makroekonomickou prognózu, která očekává pokles inflace směrem k inflačnímu cíli.

SL_Work_02_JB9A7276

ČNB snížila repo sazbu o 0,5 p. b. na základě nových ekonomických odhadů. Inflace zůstává odhadována na úrovni 2,6 %, avšak očekávaný růst ekonomiky byl revidován dolů z původních 1,2 % na 0,6 %. Tento krok naznačuje jen mírné oživení hospodářství, s větším růstem se počítá až v roce 2025.

Reakce trhů na toto rozhodnutí ČNB byla předvídatelná. Česká koruna oslabila vůči hlavním světovým měnám, čímž začíná být patrné snižování úrokových rozdílů, které v minulosti přispívaly k silné koruně díky relativně vyšším sazbám v České republice ve srovnání s EU a USA.

Vzhledem k této politice uvolňování můžeme očekávat pokračování trendu snižování úrokových sazeb v budoucnosti. Repo sazba by se do konce roku 2024 mohla pohybovat mezi 5 % až 4,5 %. Tento vývoj by mohl povzbudit českou ekonomiku, zejména prostřednictvím oživení na realitním trhu, který v minulém roce stagnoval.

Pokles úrokových sazeb by mohl vést k nižším hypotečním úrokům, což by mohlo zvýšit poptávku po hypotékách a tím i po nemovitostech. To by však mohlo způsobit růst cen nemovitostí, což by mohlo být negativní pro kupující.

Celkově lze říci, že rozhodnutí ČNB o snížení úrokových sazeb má potenciál ovlivnit různé oblasti ekonomiky včetně trhu s nemovitostmi. Je však důležité sledovat další vývoj a reakce trhu na tato opatření.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Housing price rising up, real estate or property growth concept, businessman running on rising green graph on house roof.

Blog

Stagnace cen bytů je u konce, čeká nás růst

Období stagnace cen na českém realitním trhu je u konce, jak dokládá prudký nárůst poptávky po nových bytech v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku. S prodejem přibližně 1600 bytů, což představuje nárůst o 23 % oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 146 % ve srovnání s loňským rokem, se trh rychle vzpamatovává. Tento vzestup je podpořen snížením úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték, i když průměrná nabídková sazba hypoték zůstává nad úrokovou sazbou České národní banky.

Číst více
Freizeit

Blog

Cestovní pojištění: Základní ochrana pro každého cestovatele

Cestování je dobrodružstvím plným nečekaných zvratů. Ať už plánujete dovolenou za hranicemi nebo jen krátký výlet do sousedního města, může se stát, že se ocitnete v situaci, kterou jste nečekali. A právě zde vstupuje do hry cestovní pojištění.

Číst více
Pensionäre

Dlouhověkost

Doplňkové penzijní spoření a blížící se termín druhé změny

Tvorba rezervy na penzi je klíčovým finančním cílem, který od samotného počátku vyžaduje správná rozhodnutí. Letošní rok 2024 je rokem velkých změn v oblasti penzijních produktů. Od 1. ledna již většina novinek platí, ale od 1. července se chystají další.

Číst více