Rádi bychom vás informovali o povinnostech spojených s daní z nemovitých věcí pro rok 2024. Pokud jste se stali vlastníkem nemovité věci v průběhu roku 2023, máte povinnost podat daňové přiznání nejpozději do konce ledna 2024.

Podání daňového přiznání je jednorázová povinnost, a to pouze pro ty, kteří nabyli vlastnictví k nemovité věci v předešlém roce, nezávisle na formě nabytí. Nemá tedy vliv, zda jste nemovitost koupili, či jí bezplatně získali například v dědictví či darem. Je důležité, abyste na tuto povinnost nezapomněli a včas zajistili podání vašeho daňového přiznání.

Eigenheim

V souladu s nedávným konsolidačním balíčkem platí, že daň z nemovitosti musí být přiznána i za garáže, které se k tomuto účelu nevyužívají (rozhodující je evidovaný způsob využití v katastru nemovitostí), dále přístavby či částí domu, které se využívají pro ubytovací služby.

Dle zmíněného konsolidačního balíčku dochází rovněž ke zvýšení sazby daně z nemovitosti o cca 80 % a může se v jednotlivých obcích lišit. Samotná daň se skládá ze základní sazby a místního koeficientu dle konkrétní obce, ve které se nemovitost nachází.

Daň z nemovitosti musí být uhrazena do konce května, resp. pokud daň přesáhne částku 5 000 Kč, lze platbu rozložit do dvou stejných splátek splatných do konce května a listopadu. Pokud jste nabyli nemovitost již dříve než v roce 2023, zašle vám finanční úřad automaticky složenku s již navýšenou daní, kterou je třeba uhradit.

Eigenheim

V případě, že jste nemovitost v uplynulém roce prodali, nemáte již žádnou povinnost ohledně oznamování daně. Všechny formality spojené s daní z nemovitosti již leží na novém vlastníkovi - kupujícím.

Máte v plánu v tomto roce prodat či koupit nemovitost? Rádi vám poskytneme aktualizované informace a asistenci vám při správném výběru a dodržení legislativních povinností. Spojte se s jedním z našich odborníků a bydlete podle vašich vlastních představ.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Housing price rising up, real estate or property growth concept, businessman running on rising green graph on house roof.

Blog

Stagnace cen bytů je u konce, čeká nás růst

Období stagnace cen na českém realitním trhu je u konce, jak dokládá prudký nárůst poptávky po nových bytech v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku. S prodejem přibližně 1600 bytů, což představuje nárůst o 23 % oproti předchozímu čtvrtletí a dokonce o 146 % ve srovnání s loňským rokem, se trh rychle vzpamatovává. Tento vzestup je podpořen snížením úrokových sazeb a lepší dostupností hypoték, i když průměrná nabídková sazba hypoték zůstává nad úrokovou sazbou České národní banky.

Číst více
Freizeit

Blog

Cestovní pojištění: Základní ochrana pro každého cestovatele

Cestování je dobrodružstvím plným nečekaných zvratů. Ať už plánujete dovolenou za hranicemi nebo jen krátký výlet do sousedního města, může se stát, že se ocitnete v situaci, kterou jste nečekali. A právě zde vstupuje do hry cestovní pojištění.

Číst více
Pensionäre

Dlouhověkost

Doplňkové penzijní spoření a blížící se termín druhé změny

Tvorba rezervy na penzi je klíčovým finančním cílem, který od samotného počátku vyžaduje správná rozhodnutí. Letošní rok 2024 je rokem velkých změn v oblasti penzijních produktů. Od 1. ledna již většina novinek platí, ale od 1. července se chystají další.

Číst více