Současným zpomalením prodejů nových bytů se trh postupně vrací k normálnímu fungování. Enormní zájem o bydlení v hlavním městě, výhodné úrokové sazby a přebytek úspor v domácnostech. Kombinace těchto faktorů vedla v uplynulých dvou letech v hlavním městě k tomu, že se většina rezidenčních projektů prodala ještě před dokončením. To už neplatí.

Předloni se v Praze prodalo 7450 bytů. Meziročně to bylo o 28 % více a šlo o nejsilnější rok v novodobé historii. Rekordní poptávka, kdy byty zařazené do prodeje mizely ještě na papíře, vedla k tomu, že někteří developeři už neměli co nabízet. Nabídka nových bytů byla nejnižší za posledních 10 let.

Třikrát dražší hypotéky zásadně zbrzdily prodeje bytů

Nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek, poptávka po novém bydlení je přitom stále velká. Lidé jen při drahých hypotékách a v současné celkové nejistotě odkládají nákupní rozhodnutí.
Úroky hypoték, na kterých jsou prodeje bytů závislé, se ještě v roce 2021 pohybovaly kolem 2 %, ale nyní je to už přes 6 %. Česká národní banka navíc zpřísnila podmínky pro získání hypotéky. Tu dříve čerpala nadpoloviční většina kupujících nových bytů, dnes to jsou jen jednotky procent.

sl_immopulse_kauf_077

Na jaře, které bývá tradičně obdobím nejsilnějších prodejů nových bytů, se očekává oživení rezidenčního trhu.

Nejdůležitějším impulsem pro opětovný boom prodeje nových bytů bude výrazné zlevnění hypoték a jejich přiblížení k úrovni 3 % ročně, což by mohlo nastat už v letech 2024 / 2025.

Zajímáte se o trh s nemovitostmi nebo stojíte před rozhodnutím koupit či prodat vaši nemovitost?

Řešíte financování nákupu? Pomůžeme vám s výběrem vhodného řešením přesně podle vašich představ.

2024_bourky

Bezstarostné léto: Jak se správně pojistit proti riziku

Léto je období plné radosti, cestování a zaslouženého odpočinku. Avšak i během těchto bezstarostných dnů nás mohou překvapit nečekané události, které mohou mít vážné následky pro náš majetek a finanční stabilitu. Povodně, požáry, krádeže a rizikové aktivity na dovolené představují reálná rizika, která bychom neměli podceňovat.

Číst více
SIAF_SCHULZ_020

Blog

Konzervativní odhad: lidé narození dnes se dožijí 100 let

Výzkumníci jsou ve shodě: technologický pokrok revolučně mění medicínu a významně prodlužuje lidský život. V tomto rozhovoru novinář a autor Thomas Schulz vysvětluje roli velkých technologických společností, co znamená delší život pro plánování důchodu a zda je nesmrtelnost víc než pouhý myšlenkový experiment.

Číst více
Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ.

Mladá generace

Znalosti v oblasti financí vám pomůžou vést život podle vlastních představ

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvětlují mladým lidem, jak funguje svět financí. Jak to, že zakotvili právě ve výuce tohoto předmětu? Jak naučit šestnáctileté děti samostatně se rozhodovat v oblasti financí? A jak motivovat školáky ke spoření na důchod?

Číst více