Díky trendu snižování sazeb Českou národní bankou je pro investory vhodné opustit nástroje peněžního trhu, jako jsou běžné a spořicí účty nebo fondy zaměřující se na repo operace, a tyto peníze investovat do dluhopisů nebo akcií, pokud je tomu nakloněn rizikový profil klienta.

sl_50+_beratung_0125

Bezprostředně po ohlášení snižování sazeb ČNB můžeme vidět okamžitou reakci prakticky všech komerčních bank. Tyto banky začaly ihned snižovat úrokové sazby pro klienty na vkladových účtech. Naopak třeba takové hypoteční sazby se budou dolů dostávat pomaleji. A proč nyní investovat do dluhopisů? Existuje totiž jednoduché ekonomické pravidlo. Snižování úrokových sazeb totiž znamená růst cen dluhopisů. Tento inverzní vztah je přirozený ekonomický fakt.

Představte si, že držíte dluhopis, který nese 6 % ročně. Po nějaké době dojde ke snížení úrokových sazeb v ekonomice. Nově tak kvůli tomu ponesou dluhopisy třeba už jen 5 %. Logicky tak váš dluhopis, který nese 6 %, přináší více než dluhopis nový. Pokud byste ho tedy prodávali, řeknete si za něj vyšší cenu, jelikož ji kupec bude ochoten zaplatit. Takto jednoduše se dá toto pravidlo popsat. Z tohoto příkladu plyne, proč je dobré přesunout prostředky z nástrojů peněžního trhu (vklady v bance) do dluhopisů, když se nacházíme v procesu snižování sazeb. Není totiž ještě pozdě, protože ČNB cyklus snižování úrokových sazeb teprve započala. Nevyplatí se ale vyčkávat a je potřeba tento přesun uskutečnit co nejdříve.

Důležité ovšem je, do jakých dluhopisů investovat. Investor by se měl vyvarovat nákupu jednotlivých korporátních dluhopisů. Ty totiž vyžadují odbornou analýzu a mohou být rizikové. Proto je vhodné využívat fondy zaměřující se na dluhopisy. Tyto fondy totiž řídí opravdoví profesionálové, kteří nikdy nevsázejí na jednu kartu. Portfolia těchto fondů jsou naopak velmi diverzifikovaná, jednoduše složená z mnoha takových dluhopisů. V případě, že některý dluhopis není splacen, ostatní výkonnost v portfoliu doženou . Dluhopis nerovná se vždy bezpečná investice. Proto doporučujeme obrátit se na svého finančního konzultanta který pomůže s výběrem těch nejlepších fondů na trhu.


Sjednejte si schůzku

Informace o zpracování osobních údajů. *

Vyskytla se chyba. Prosím, zkuste to později.

Blog

Monika Vaisová

Číst více

Dlouhověkost

10 start-upů, které se snaží prodloužit lidský život

Číst více

Blog

Myslet penězi: Rozhovor s Monikou Bütler o nezávislosti, rozhodování a finančním vzdělávání

Číst více