Ochrana příjmů (nejen) pro lékaře a pracovníky ve zdravotnictví.

Spousta lidí považuje životní pojištění za banalitu, kterou se není třeba zabývat. Čísla to dosvědčují. Víc jak 50% obyvatel ČR životní pojistku nemá a ze zbytku je zhruba jen čtvrtina pojistek dobře nastavená (a i když je smlouva dobře nastavená, neznamená to, že není zbytečně drahá).

Ale statistiky varují. Cca pětina mužů se nedožije penzijního věku, v ČR máme skoro půl milionu invalidů a každý rok jich zhruba 30 tisíc přibývá, každý dvacátý pracující je v pracovní neschopnosti. A i při relativní štědrosti našeho sociálního systému představují vdovské, sirotčí a invalidní důchody nebo nemocenské dávky jen malou část toho, co je zapotřebí k udržení životního standardu. A že by stačila „úrazovka“? Přibližně jen u pěti procent úmrtí a invalidit je příčinou úraz.

Chránit svůj příjem znamená chránit svůj životní standard, majetek a budoucnost svoji i rodiny. A případné důsledky špatně ochráněného příjmu? Likvidace úspor, neschopnost pokrýt nezbytné výdaje, nutnost přestěhovat se do méně nákladného bydlení, nemožnost splácet úvěry, natož vytvářet rezervy např. na penzi nebo studium dětí, exekuce, rozpad rodiny atd.

Dobře nastavit životní pojistku a vybrat ten nejvhodnější produkt je složitá a zodpovědná záležitost. Je zapotřebí znát řadu informací o klientových příjmech a výdajích, výši závazků apod. A třeba v případě zajištění závazků si můžeme položit otázku. Když klient žádá o hypotéku, banka mu nabídne snížení sazby (většinou) o 0,2%, když si přes ni uzavře životní pojistku (úvěrové pojištění). Je to skutečně tak výhodné?

A i když správně nastavíme pojistku, je to finální řešení pro všechny profese? Vezměme si např. chirurga nebo zubaře, který z nějakého důvodu trvale ztratí hybnost jednoho nebo několika prstů. Pokud to bylo úrazem, z „běžné“ životní pojistky „vytáhne“ symbolickou částku za trvalé následky. A že by mu „sociálka“ přiznala byť nejnižší stupeň invalidity? To je opravdu fikce. Přitom utrpěl sedmimístnou ztrátu v důsledku neschopnosti vykonávat svou vysoce kvalifikovanou práci. I v takové zdánlivě neřešitelné situaci si víme rady.

A mohl bych pokračovat. Řada otázek, spousta nejasností. Ve Swiss Life víme, že ochránit příjmy všech klientů na 100% není vždy možné. Ale určitě víme, jak se této hranici co nejvíce přiblížit.

Autorem článku je Martin Hajn #Swisslifeselect

Chcete se dozvědět více informací o Swiss Life Medical Services, kontaktujte nás.

Zanechte nám kontakty a my se vám ozveme.

Ochrana příjmů (nejen) pro lékaře a pracovníky ve zdravotnictví.

Naše semináře, aneb řekněte si, co vás zajímá …

Naše semináře, aneb řekněte si, co vás zajímá …

Číst více
Arbeitsleben

Plánujete si otevřít vlastní lékařskou praxi a hledáte financování?

V případě, že klient - lékař nemá vlastní peněžní zdroje, kterými by mohl financovat nákup lékařské praxe, je nutné využit financování z banky nebo leasingové společnosti. Klienti jsou často mladí lékaři, kteří jsou na startu svého podnikání, nebo i dlouhodobě prosperující lékařská zařízení, kteří potřebují pro svou praxi nová zařízení nebo modernější techniku.

Číst více
Arbeitsleben

Propojení soukromých a firemních financí

Propojení osobních a firemních financí pro lékaře, stomatology a veterináře: Praktické tipy!

Číst více