Čínská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji, než se očekávalo, a to meziročně o 4,5 %. Pozitivně se tak projevilo uvolňování omezení v rámci boje proti covidu.

Ekonomické oživení je na dobré cestě. Hlavním hnacím motorem se ukázala býti spotřeba, která sílí s tím, jak se zlepšuje důvěra domácností. To dokládá více jak desetinový březnový skok v maloobchodních tržbách.

V čínské spotřebě se ale podle dostupných dat zřetelně promítají velké rozdíly jednotlivých položek. Oživení nákupů zažívá zboží luxusních produktů a základních potřeb, zatímco nákupy typické pro střední třídu zaostávají. Například Porsche mělo extrémně dobré první čtvrtletí mimo jiné díky čínským prodejům. Vedle toho společnost Tencent ve své struktuře příjmů poukazuje na fakt, že nákupy skrze její aplikaci byly koncentrovány především do spotřebního zboží s nízkými cenami. Navzdory sílící spotřebě také stále vidíme kumulaci domácích úspor. Čínští střadatelé navýšili v prvním čtvrtletí vklady o dalších 10 bilionů jüanů (1,4 bilionu dolarů). To tak nadále vyvolává obavy, že pokračuje hromadění úspor místo vyššího rozpouštění do spotřeby.

U čínské ekonomiky musíme zohledňovat i ostatní rizika. U často zmiňovaného zasaženého nemovitostního trhu jsme sice svědky náznaků stabilizace, nicméně výstavba nemovitostí zůstává na nízké úrovni. Dále vidíme zotavení spíše u nemovitostí v bohatých městech, zatímco nehezký obrázek nabízí vnitrozemí. V rámci ekonomiky se přitom jedná o klíčový sektor, poněvadž se podílí až jednou čtvrtinou na celkové produkci. Dále přetrvává strukturální problém v nezaměstnanosti u mladých lidí. Zásadní riziko pak představuje geopolitické napětí, které nadále ovlivňuje i sentiment akciového trhu. To rozjitřila i nedávná koupě až 400 amerických pozemních raket Harpoon Tchaj-wanem, kde se očekává další tvrdá čínská reakce demonstrace vojenské síly. Vztahy mezi USA a Čínou jsou defacto na bodu mrazu. V minulosti jsme si přitom zažili situaci, jak negativně na akciové trhy může dopadnout případná obchodní válka mezi těmito zeměmi. S nelibostí také investoři vnímají sbližování Číny s Ruskem. To by sice mohlo zprvu čínské ekonomice pomoci, nicméně větší námluvy by mohly být následovány snižujícím se obchodem se západními ekonomikami.

Pro investory se tak nadále nad čínským akciovým trhem vznáší otazník. Bezesporu se jedná o zajímavý region s vysokým potenciálem, nicméně nikdo neodhadne, kdy se pozitivně projeví do vývoje akcií. Například po ohlášení výše zmíněných makroekonomických ukazatelů reagovaly čínské akcie smíšeně. Když se podíváme na letošní výkonnostní vývoj konkrétního fondu zahrnujícího právě čínskou spotřebu, FF - China Consumer Fund , stále čekáme na jednoznačný odraz k růstovému trendu. Na střednědobém horizontu se pak s nadějí vyhlíží, že hospodářský růst Číny, potažmo regionálních akcií, bude v roce 2023 tažen několika klíčovými průmyslovými odvětvími. U těch se předpokládá, že budou vzkvétat v důsledku zrušení protipandemických opatření. Mezi ně bychom mohli zařadit cestovní ruch, nová energetická vozidla, online nakupování, vývoj softwaru a zdravotnictví.

Čechům se extrémně prodražují potraviny

Česká inflace v březnu poklesla z 16,7 % na 15 %. Meziměsíčně ceny jen nepatrně vzrostly, a to o 0,1 %. V poklesu inflace se projevuje postupné slábnutí růstu zahraničních průmyslových cen a útlum spotřeby českých domácností. Zpomalila dynamika jak cen zboží, tak služeb. Překvapující je ale růst cen potravin, který zůstává i přes určité zmírnění nadále zvýšený. To souvisí s předchozím výrazným zdražením agrárních a potravinářských komodit jak ve světě, tak i na domácím trhu. Spotřebitele sice potěšil pokles cen vajec, másla a sýrů, na druhou stranu ale vidíme dražší zeleninu a nárůst cen u masa. Potraviny tak meziměsíčně zdražily o 0,4 % a meziročně si udržují vysokou dynamiku poblíž 24 %. S tím se logicky drží i růst cenové hladiny v pohostinství a hoteliérství.

Budoucí vývoj české inflace poněkud nezvykle více konkrétně komentoval ředitel sekce měnové Petr Král. Podle něj by měla meziroční inflace klesat každý měsíc o více než jeden procentní bod, než byla v měsíci předchozím. Kolem poloviny roku bychom se měli dostat k desetiprocentní hranici cenového růstu, ve druhé polovině letošního roku pak inflace údajně zamíří do jednociferných hodnot. Pro příští rok očekává celoroční růst cen někde lehce nad dvěma procenty, poblíž 2,6 %. Budeme držet palce, ať se predikce co nejvíce naplní.

Mám zájem o více informací

Napište nám a získejte více informací nebo komplexní řešení financí přímo pro vás.