Problém podpojištění nemovitosti postihuje mnoho majitelů nemovitostí v České republice. Podle České asociace pojišťoven je až 15 % nemovitostí na českém trhu podpojištěno o více než 50 %. Nejméně polovina nemovitostí je pak podpojištěna o více než 20 %.

Co je to podpojištění?

Podpojištění nastává, když pojistná částka, tedy částka, na kterou je majetek pojištěn, nedosahuje jeho skutečné hodnoty. V praxi to znamená, že pokud dojde k pojistné události, pojišťovna sníží pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka k hodnotě majetku. Tento jev může mít vážné finanční důsledky a je důležité mu předcházet.

Jak předcházet podpojištění?

Abychom předešli podpojištění a zajistili, že v případě škody nebo ztráty dostanete odpovídající náhradu, doporučujeme následující kroky:

Pravidelná aktualizace pojistných smluv
Aktualizace pojistných smluv podle aktuální hodnoty majetku je jedním z nejdůležitějších kroků. Hodnota nemovitostí se může časem měnit, proto je důležité pravidelně revidovat pojistné smlouvy a zajistit, aby odpovídaly reálné hodnotě vašeho majetku.

• Konzultace s odborníky
Konzultace s odborníkem může být klíčová pro správné ocenění majetku a nastavení pojistných částek. Odborníci mohou poskytnout cenné rady a doporučení ohledně optimálního pojistného krytí, což může významně snížit riziko podpojištění.

• Zohlednění inflace a růstu cen stavebního materiálu a vybavení
Inflace a růst cen stavebního materiálu a vybavení mohou mít velký vliv na hodnotu nemovitostí. Je proto důležité tyto faktory zohlednit při sjednávání pojistných smluv. Indexace pojistných smluv, která automaticky upravuje pojistné částky podle inflace, může být v tomto ohledu velmi užitečná.

• Pravidelně revidujte hodnotu majetku
Revidování hodnoty majetku je důležité zejména po větších investicích nebo rekonstrukcích. Pokud jste do své nemovitosti investovali značné prostředky, je nutné aktualizovat pojistné smlouvy tak, aby odpovídaly nové hodnotě majetku. Tím se zajistí, že pojistné plnění bude dostatečné v případě škody.

• Udržujte aktuální dokumentaci
Udržování aktuální dokumentace o hodnotě majetku je dalším důležitým krokem. Uchovávejte účtenky, faktury a fotografie každého cenného majetku. Tato dokumentace může být velmi užitečná při oceňování majetku a při případném uplatňování nároků na pojistné plnění. V případě škody nebo ztráty budete mít důkazy o hodnotě svého majetku, což může výrazně usnadnit a zrychlit proces vyřizování pojistných událostí.

Dodržováním výše uvedených kroků můžete minimalizovat riziko podpojištění a zajistit, že v případě škody nebo ztráty dostanete odpovídající náhradu. Nezapomeňte, že prevence je vždy lepší než řešení následků.
Důležitost pojištění jsme nedávno mohli sledovat při povodních, které v září postihly Českou republiku.

Špatné pojištění vašeho majetku vám může velmi zkomplikovat situaci a způsobit nemalé starosti. Spousta lidí přišla při povodních o bydlení a nedostanou od pojišťovny ani korunu nebo pouze malou část, za kterou si nové bydlení určitě nezařídí. Vyvarujte se podobných příběhů a věnujte svůj čas a péči revizi pojištění.
Pokud potřebujete konzultovat pojistné smlouvy, neváhejte kontaktovat naše konzultanty, jsou vám k dispozici a pomohou vám se správným nastavením pojistných částek ve smlouvách.