Čím více žen ve společnosti pracuje, tím je země bohatší. Ekonomka Linda Scott to potvrzuje ve svém novém bestselleru „The Double X Economy“. A je přesvědčena: finanční nezávislost je klíčem k silnějšímu postavení žen ve společnosti.

Ženy tvoří nejen polovinu lidstva, ale jsou také zodpovědné za polovinu světového hrubého domácího produktu a zásobování potravinami. A přesto jsou ženy v dnešní globální ekonomice stále znevýhodňovány. V závislosti na regionu se tato diskriminace pohybuje od rozdílů v odměňování žen a mužů až po vyvlastňování zboží a jejich vlastních těl. Výsledek: nerovné odměňování a nerovný přístup k ekonomické účasti stojí globální ekonomiku 160 bilionů amerických dolarů ročně.

To je téma, o kterém píše Linda Scott ve svém díle „The Double X Economy“, v němž uvádí argumenty pro globální ekonomické posílení postavení žen. Renomovaná oxfordská ekonomka je přesvědčena, že „finanční nezávislost je klíčem k ženské rovnosti. A říká: „Rovnost není luxusní projekt, ale základ naší prosperity. Pokud posílíme ženy ekonomicky, zvítězíme všichni.“ V tomto rozhovoru Linda Scott zmiňuje osm návrhů na ekonomické posílení postavení žen:

1. Efektivnější opatření pro rovné odměňování
Vyspělé země přijaly zákony o rovném odměňování v 70. a 80. letech 20. století. Soustavně však selhávaly v dodržování zákonů a uvalovaly břemeno vymáhání rovnosti na ženy samotné. Je však velmi nepravděpodobné, že ženy vyhrají, pokud se rozhodnou podávat žaloby k soudu., A to vinou absence politické podpory ze strany soudnictví nebo slabým zákonům., Finanční riziko nákladů na soudní řízení v případě neúspěchu staví takovou akci mimo možnosti většiny žen. Zaměstnavatelé si proto mohou dovolit podstoupit riziko, že budou ženám platit méně, protože pravděpodobně nebudou čelit žádným následkům. Ale nakonec jsou na vině vlády a měly by nést odpovědnost.

2. Význam univerzální péče o dítě
Ve vyspělých zemích se ženy podílejí asi 40 procenty na celkovém HDP. A přesto tyto společnosti ztěžují ženám práci. Vzhledem k tomu, že největší překážkou ekonomické účasti žen je břemeno péče o děti, je budování systému univerzální a vysoce kvalitní péče – např. dostupná předškolní zařízení - stejnou investicí do ekonomické infrastruktury jako budování silnic a letišť. Takový systém by umožnil většímu počtu žen pracovat více hodin. A je jisté, že rozvoj infrastruktury péče o děti by podnítilo významný ekonomický růst, čímž by se zvýšily daňové příjmy. Navýšení by bylo více než dostatečné na zaplacení investice.

3. Vytvoření sociální záchranné sítě pro nepracující matky
Žena, která se vzdá své ekonomické nezávislosti a bude spoléhat pouze na muže v čele domácnosti, zahazuje ekonomickou hodnotu svého vzdělání, stává se mnohem zranitelnější vůči budoucí chudobě a otevírá se vyšší pravděpodobnosti domácího násilí. Výzkumy nezvratně ukazují, že děti jsou na tom mnohem lépe, když jejich matky pracují. Pokud navzdory těmto skutečnostem skutečně věříme, že je pro rodiny lepší, když ženy zůstanou doma, pak bychom měli být ochotni toto ženám, které zůstaly doma, kompenzovat.

Linda_Scott_2
Rovnost není luxusní projekt, ale je základem naší prosperity. Pokud posílíme ženy ekonomicky, vyhrajeme všichni.

4. Past domácí kanceláře
Jako většina lidí jsem si dlouho myslela, že práce z domova vyřeší mnoho problémů matek, které si chtějí udržet svou kariéru. Zkušenost s covidem však změnila můj názor. Když se zavřely školy, dostala jsem na starost nepřetržitou péči o svou čtyřletou vnučku, aby moje dcera, která je lékařkou na pohotovosti, mohla nadále pracovat, aniž bychom byli vystaveni viru. A na práci či jen vyřizování e-mailů mi zbývalo vzácně málo času.. A upřímně řečeno, byla jsem tak unavená, že jsem chtěla využít každou volnou chvíli ke spánku. Je evidentní, že očekávat, že se žena postará o domácnost a děti a přitom si udrží výkon na plný úvazek, není nic víc než krutý vtip. V tisku se objevilo mnoho příběhů podobných tomu mému. Po této pandemii se jistě zřekneme představy, že práce na dálku vyřeší ekonomickou genderovou propast.

5. Více genderově smíšených týmů
Smíšené týmy jsou úspěšnější. Proč? Investiční tendence u mužů a žen se vzájemně doplňují. Výzkum ukazuje, že ženy jsou více naladěny na dlouhodobý dopad a přínosy investice spíše než na krátkodobé výnosy, o které se trhy tradičně snaží. Genderově vyvážené pracovní prostředí také brání nežádoucímu tlaku, který se objevuje v čistě mužských týmech, aby zkresloval rozhodnutí. Existuje pozitivní souvislost mezi genderovou výkonností společnosti a její finanční hodnotou. Například v roce 2019 překonal u finančních společností index genderové rovnosti Bloomberg výkon indexu Bloomberg Financial Service i MSCI Financial Indexes. V roce 2019 byl o 50 procent vyšší než u ostatních dvou. Ukazuje to: společnosti s rovnoprávným pohlavím prostě představují lepší investici.

6. Více podnikatelských úvěrů pro ženy
V USA, stejně jako ve většině zemí, jsou ženy ve vlastnictví podniků nedostatečně zastoupeny. Ženy vlastní asi třetinu všech amerických podniků, ale dostávají méně než 5 procent běžných podnikatelských úvěrů. V přímém důsledku nerovného přístupu ke kapitálu představují podniky vlastněné ženami pouze 16 procent zaměstnavatelů a pouze 10 procent rychle rostoucích firem. Tento rozdíl znamená méně pracovních míst a nižší daňové příjmy, než jaké by mohly být, kdyby se banky a další investoři neřídili investičními kritérii předpojatými podle pohlaví. Velkým krokem ke změně by bylo umožnit bankám shromažďovat údaje o genderovém složení jejich zákaznické základny a poté vyžadovat veřejné podávání zpráv o jejich rozhodnutích podle pohlaví.

7. Více vlastnictví půdy pro ženy
Omezená kontrola žen nad kapitálem má kořeny v celosvětovém strukturálním vyloučení. Již 4 000 let mají ženy obvykle zákonem zakázáno vlastnit půdu. Toto vyloučení bylo tak silné, že muži nyní vlastní více než 80 procent světového povrchu. Můžeme říci, že nerovný přístup k půdě snižuje HDP v zemědělských ekonomikách asi o 3–4 procenta, což udržuje chudobu a významně přispívá k nedostatku potravin. OSN odhaduje, že kdybychom vyrovnali podmínky pro ženy ve vlastnictví půdy, mohli bychom nakrmit 150 milionů chronicky hladových lidí na světě.

8. Využijte svou spotřebu energie! (nebo: Strategie „80procentní Vánoce“)
Jediným místem ve světové ekonomice, kde mají ženy téměř úplnou kontrolu, je spotřeba. V západních zemích tvoří ženy až 70 procent spotřebitelských nákupních rozhodnutí. Jejich síla je viditelná zejména v období Vánoc, kdy jsou přípravy na svátky a nákupy dárků prakticky všechny pod kontrolou žen. Západní ekonomiky výrazně spoléhají na prázdninové tržby jako na zdroj růstu. Navrhuji tedy, aby se ženy v těchto zemích spojily, aby snížily své útraty o 20 procent oproti uplynulé prázdninové sezóně (proto „80procentní Vánoce“) a aby tak činily každý rok, dokud se rozdíly v odměňování žen a mužů nevyrovnají. Navrhla jsem, že kampaň začne Vánocemi v západních zemích a poté se po celém světě přenese přes další významné kulturní svátky, jako je lunární Nový rok, Diwali, ramadán a chanuka.

Linda_Scott_2

Linda Scott

Linda Scott je emeritní profesorkou podnikání a inovací na Oxfordské univerzitě. Dvakrát byla časopisem Prospect Magazine nominována mezi 25 nejlepších globálních myslitelů za desetiletí, která strávila výzkumem ekonomické role žen po celém světě. Kromě své vědecké práce radí panelům OSN, think-tankům a mezinárodním společnostem. Své životní dílo „The Double X Economy“ (MacMillan) dokončila v roce 2020. Kniha byla přeložena již do dvanácti jazyků.

Buchcover_Linda_Scott
Buchcover_Linda_Scott