V posledních měsících zůstávají hypoteční sazby v České republice víceméně stabilní. I přes snížení klíčových úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) se průměrná hypoteční sazba na českém trhu změnila jen nepatrně. Měřeno indexem Swiss Life Hypoindex, v průběhu posledního půlroku klesla průměrná sazba pouze o 0,22 procentního bodu. Ale jak jsou na tom ostatní evropské země?

Hypotéky v Česku vs. v eurozóně

Podle nejnovějších dat byla v září 2024 průměrná hypoteční sazba v eurozóně 3,75 %. V Česku jsme se však nacházeli na výrazně vyšší úrovni – 5,38 %. Tento rozdíl je z velké části ovlivněn rozdílnou měnovou politikou
ČNB a Evropské centrální banky (ECB). Ačkoliv obě banky letos přistoupily ke snižování úrokových sazeb, české sazby zůstávají výrazně vyšší.

Průměrné sazby v jednotlivých zemích eurozóny (údaje za červenec 2024) ukazují, že většina evropských států má nižší úrokové sazby než Česká republika. Například Francie nabízí sazby kolem 3,40 % a Španělsko 3,43 %. Naopak Estonsko (5,64 %) a Lotyšsko (5,61 %) mají sazby blíže českým hodnotám.

Úrokové sazby v eurozóně (údaje za červenec 2024):

Rakousko: 4,24 %
Belgie: 3,42 %
Chorvatsko: 3,73 %
Německo: 3,96 %
Francie: 3,40 %
Slovensko: 4,20 %
Estonsko: 5,64 %
eurozóna (průměr): 3,75 %

České banky sice mají prostor k dalšímu snížení sazeb, ale jak se zdá, na jejich straně zatím chybí dostatečná vůle. Faktory, které v minulosti vedly k vysokým sazbám – jako vysoká inflace a protiinflační politika ČNB – již ustoupily, přesto úrokové sazby zůstávají v České republice relativně vysoké.

Polsko: Náš severní soused s vysokými sazbami

Z okolních zemí má nejvyšší hypoteční sazby Polsko, kde se průměrná sazba vyšplhala až na 7,6 % (červenec 2024). Polská centrální banka má klíčovou sazbu na úrovni 5,75 %, což je blízko českým hodnotám, avšak tržní hypoteční sazby v Polsku jsou ještě o něco vyšší. Polská ekonomika se nicméně poměrně rychle zotavila z vysoké inflace a pokračuje v ekonomickém růstu, a to i přes tyto vyšší sazby.

Jak v tom všem stojí Česká republika?

Navzdory snížení sazeb ČNB se český trh s hypotékami stále potýká s vyššími sazbami než většina evropských zemí. Důležité je však poznamenat, že i přes tuto skutečnost existuje prostor pro zlepšení. Pro klienty, kteří chtějí zajistit financování svého bydlení, může být stále klíčové pečlivé plánování a využití správných finančních produktů.

V Swiss Life Select pomáháme našim klientům žít finančně nezávislý život. Naši odborníci vám pomohou nalézt nejlepší možnosti financování, které budou odpovídat vašim potřebám, a zajistí, že vaše cesta k
vysněnému bydlení bude co nejpříjemnější a finančně udržitelná.