Švýcarská gastronomie je jedinečným spojením kulinářských tradic, které odrážejí bohatou kulturní historii této malé, ale fascinující země. Jako gurmánský ráj láká Švýcarsko návštěvníky nejen na dechberoucí alpské scenérie, ale také na autentické a chutné pokrmy, které jsou významně ovlivněny německou, francouzskou a italskou kuchyní.

První zastávkou na naší kulinářské cestě je švýcarský sýr. Kdo by neznal slavné fondue, tradiční pokrm, který si oblíbili lidé po celém světě? Tajemství tohoto lahodného sýrového zážitku spočívá v kvalitních ingrediencích – směs sýrů Gruyère a Emmental, bílé víno a špetka česneku. Každé sousto namočené v horkém sýrovém kotlíku přináší neodolatelnou kombinaci chutí, která vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši.

Nejen sýry, ale i čokoláda je nedílnou součástí švýcarské kuchyně. Světově proslulá švýcarská čokoláda je synonymem pro nejvyšší kvalitu a jemnost. Výrobci jako Lindt, Toblerone nebo třeba malý rodinný podnik Fassbind, kde se rodinné recepty předávají z generace na generaci, vás přenesou do sladkého nebe.


 

Cheese raclette with potatoes at the market

A jaký by byl švýcarský kulinářský zážitek bez rustikálního Raclette? Tento pokrm, původem z kantonu Valais, je skutečným klenotem horské kuchyně. Hlavní hvězdou je speciální druh sýra Raclette, který se pomalu taje a poté se škrábe přímo na talíř, kde se podává s bramborami, nakládanými okurkami a cibulkami. Je to ideální pokrm pro chladné zimní večery, kdy se s přáteli nebo rodinou scházíte kolem stolu a společně si užíváte tento lahodný pokrm. Raclette je polotvrdý polotučný sýr vyráběný z kravského mléka, který je poměrně slaný, aromatický a jeho chuť je závislá na době zrání. Vyrábí se ve tvaru bochníku o váze cca 4-6 kg, někdy také ve tvaru hranolu.

Kromě sýrových specialit se Švýcarsko pyšní také vynikajícími masovými pokrmy. Zkuste například Zürcher Geschnetzeltes, což je pokrm z jemně nakrájeného telecího masa v krémové omáčce s bílým vínem a houbami, servírovaný s Rösti – křupavými bramborovými plackami. Tento pokrm, pocházející z Curychu, je skvělým příkladem rafinované a zároveň syté švýcarské kuchyně.

A na závěr nezapomeňte ochutnat některé z tradičních švýcarských dezertů. Například meringue s dvojitou smetanou z Gruyères je sladkou tečkou, která vás okouzlí svou lehkostí a bohatou chutí. Nebo třeba Zuger Kirschtorte, dort s třešňovým likérem, který je skvělým způsobem, jak zakončit váš gurmánský výlet po švýcarských delikatesách.
Švýcarsko je nejen zemí výborného jídla, ale také skvělých nápojů. Jedním z pokladů švýcarské likérky je právě rodinný podnik Fassbind. Fassbind nabízí jedinečné likéry a ovocné destiláty, které jsou vyrobeny s pečlivostí a vášní, ať už jde o třešňovici nebo oříškový likér. Historie této destilerie sahá až do roku 1846 a dodnes zůstává v rodinném vlastnictví, což zajišťuje vysokou kvalitu a tradiční postupy při výrobě.

Kromě Fassbindu stojí za to ochutnat i švýcarská vína. Ačkoli není Švýcarsko ve světě tolik známé jako vinařská velmoc, místní vína mají své nezaměnitelné kouzlo. Nejznámější vinařské regiony jako Vaud, Valais a Ticino nabízejí skvělá bílá i červená vína, která se skvěle hodí k švýcarským pokrmům. Vyzkoušejte například svěží Fendant nebo ovocný Merlot a nechte se unést chutěmi švýcarských vinic.

Švýcarská gastronomie je jako cesta plná chutí, vůní a nezapomenutelných zážitků. Ať už jste milovník sýra, čokolády nebo hledáte nové gurmánské výzvy, Švýcarsko vás určitě nezklame. Stačí si jen vybrat, co ochutnáte jako první, a nechat se unést kouzlem této kulinářské perly Evropy.